Za Jarbole kažu da su najbolje čuvana beogradska tajna i to je verovatno istina.
Mi smo ipak odlučili da budemo dobri domaćini i spremimo nezvanični uvid u biografiju benda.

Prvo, ne dozvolite da vas mladolikost i vitka linija zavaraju, ova legendarno visoka beogradska četvorka je svoje prapočetke imala dok je zid u Berlinu još odolevao, a naši stari spavali mirno i spokojno nesvesni šta im se sprema nedaleko u budućnosti. Mislim naravno na Piksijev promašen penal u Firenci protiv Maradone.

Što se Jarbola tiče, po legendi, na prvom nastupu bubanj im je svirao Igor Brakus, kome je debi ujedno bio i oproštaj od muzičke i početak radio i tv karijere. Ako su autentične mutne slike u koje je vaš reporter svojevremeno imao uvida, Boris i Nemanja imali su lokne i kose do pola leđa. Na žalost to je vreme pre interneta kada ko zna šta su ljudi radili, ali nisu imali gde da kače snimke, pa smo nemoćni da proverimo. Posebno jer su članovi benda u medijskom karantinu u sklopu priprema za nastup.

Elem, zvanično grupa Jarboli nastaje 1991. godine u istom sastavu u kome će nastupiti i na Kontaktu, posle 23 godine od osnivanja. To ih čini jednim od najdugovečnijih bendova u originalnom sastavu kod nas i pravu retkost na ovim prostorima. Danijel Kovač (gitara, vokal), Boris Mladenović (gitara, vokal), Žolt Kovač (bas gitara) i Nemanja Aćimović (bubnjevi), inspirisani garage rockom i punk rockom brzo su skrenuli pažnju neobičnim scenskim nastupom, toliko misterioznim da je jedino ostao opis „dadaistički“ za njihov pristup. Nije trebalo dugo da ih starije kolege primete, pa su često otvarali koncerte bendovima kao što su Obojeni Program i Instant Karma, postavljajući temelje svoje kultne reputacije.

Ta prva studijska izdanja Jarbola pratile su uvek neke anegdote. Nije ni čudo s obzirom na tajmin. Prvi zvanični snimci realizovani su turbulentne, ratne 1994. godine, dok su 1996. snimci objavljeni na kaseti kao „bootleg“ album pod nazivom „Čizmanoga“ i to u tiražu od 50 kaseta. Jedna od kaseta je dok ovo pišem dostupna na oglasima.

Prva zvanična diskografska objava Jarbola, tačnije prvi pravi, dugosvirajući, studijski album „Dobrodošli“ ove godine slavi 25. rođendan i formalni je povod izlaska Jarbola posle skoro decenije skrivanja od publike. Album je snimljen i odštampan uz podršku medijske kuće B92 i po planu je trebalo da izađe 24. marta 1999. godine. Hmm, what could go wrong? Naravno izdanje je odloženo zbog NATO bombardovanja koje je počelo par dana pre zakazane promocije. Nekoliko dana kasnije, vlada preuzima tada opozicioni Radio B92, tako da je svih 2000 primeraka albuma konfiskovano. Ipak su na kraju vraćeni nakon završetka bombardovanja, te je „Dobrodošli“ konačno ugledao svetlost dana.

Tokom 2000-ih, Jarboli su nastavili sa izdavanjem materijala, uključujući EP „Samo ponekad“ (2000) i album „Suvišna sloboda“ (2003). Njihov uticaj na nadolazeće generacije srpskih alternativnih bendova bio je značajan u ovom periodu. Sa podrškom a ubrzo i saradnjom sa mlađim generacijama, kao i učešćem na kompilacijama posvećenim Milanu Mladenoviću i na koncertima na važnim festivalima, Jarbolima je prva decenija ovog veka bila možda i najaktivnija. I sledeća je slično započela – 2011. Jarboli izdaju svoj zvanično 4. i do sada poslednji album „Zabava“. Međutim od tada nestaju sa lica zemlje da bi svoj veliki povratak imali dvostrukim koncertom na Kontaktu 23. i 24. marta u Dorćol Platzu. Požurite po vašu kartu jer je prvi dan već rasprodat, the hype is real.

OSNIVAČ MASSIVE ATTACKA NA OSMOM KONTAKTU
BLOG 2024: Jarboli na kontaktu - Više od benda

Podeli sa prijateljima