Na poslednjem panelu ovogodišnjeg Kontakta „Kolevka britanske festivalske industrije – počeci, razvoj i budućnost“, koji je moderirao Jake Beaumont-Nesbitt iz International Music Managers Forum, učestvovali su istaknuti predstavnici britanske muzičke scene, Chris Tofu MBE iz Continental Drifts i Malcolm Haynes iz paba Star and Garter. Ovaj događaj je bio izuzetna prilika da se zaviri u samu srž razvoja festivalske kulture u Velikoj Britaniji, razmotre trenutni izazovi i trendovi koji će oblikovati njenu budućnost.

Govornici su sa publikom podelili svoja neprocenjiva iskustva sa početaka svog puta. Chris Tofu je prisutne proveo kroz svoje prve dane kao DJ i organizator događaja, dok je Malcolm Haynes govorio o svom radu na projektima poput Dismaland-a za Banksy-a i Gumball Rally-a. Oba govornika su naglasila kako su rani dani entuzijazma, inovativnosti i strasti bili ključni za oblikovanje današnje scene.

Komercijalizacija i budućnost festivala

Diskusija je ubrzo prešla na pitanja komercijalizacije i izazova sa kojima se festivalska industrija danas suočava, poput dominacije velikih kompanija poput Live Nation-a. Tofu i Haynes su se dotakli i promene fokusa sa strasti vođene organizacije festivala ka profitabilnom modelu, ističući važnost očuvanja autentičnosti i integriteta festivala uprkos ekonomskim pritiscima.

Inovacije i održivost kao ključevi uspeha

Panelisti su naglasili značaj inovacija i prilagođavanja novim trendovima, kao što su urbanizacija festivala i njihova održivost. Razgovarano je o potrebi da se festivali približe gradovima i koriste obnovljive izvore energije, kako bi se minimizirao njihov ekološki otisak.

Jedna od centralnih tema diskusije bila je uloga kulture, umetnosti i drugih ne-muzičkih sadržaja u festivalskom iskustvu. Haynes je posebno istakao važnost kreiranja jedinstvenih okruženja i iskustava koja transcendiraju tradicionalne muzičke nastupe, pružajući posetiocima bogatije i dublje doživljaje.

Zaključak: Ka budućnosti punoj izazova i prilika

Panel „Kolevka britanske festivalske industrije – počeci, razvoj i budućnost“ osvetlio je kako su počeci britanske festivalske scene uticali na globalnu festivalsku kulturu i istakao neophodnost kontinuiranog inoviranja i prilagođavanja industrije novim izazovima. U trenutku kada se svet suočava sa ekonomskim pritiscima i potrebom za održivim rešenjima, autentičnost, kreativnost i zajedništvo ostaju ključni stubovi na kojima će se graditi budućnost festivalske industrije.

Foto: Belkisa Abdulović

#Kontakt24: Kratka priča o Ex Yu vremeplovu kroz priče i ploče
Završen osmi KONTAKT - 20.000 posetilaca, 200 delegata iz 7 zemalja, ugovoreni brojni nastupi i nova izdanja

Podeli sa prijateljima