Panel na temu „Generacijski muzičko-stilski kolektivi: iskustva i lekcije“ osvetlio je važnost zajedničkog delovanja muzičkih kolektiva poput Hali Gali iz Beograda i JeboTon iz Zagreba. Razmena iskustava među članovima kolektiva pokazala je kako saradnja može podstaći kreativnost, inovaciju i očuvanje specifičnih muzičkih stilova i generacijskih identiteta.

Nikola Čučković iz grupe Proto Tip ispred kolektiva Hali Gali je podelio zapažanje o tome kako je scena evoluirala: „Mi smo svi u različiti nekim konstelacijama i aranžmanima svirali zajedno koncerte po malim klubovima u Beogradu, tako da to ujedinjavanje samo dođe prirodno kao neki rezultat druženja.“ On je kao ključni trenutak i prekretnicu kada su shvatili da su postali deo prepoznatljive muzičke scene Beograda, istakao otvaranje koncerta za Repetitor, kao i status u Borisa Vlastelice o novim mladim bendovima u Beogradu. Upravo su ti bendovi kasnije formirali Hali Gali kompilaciju.

Luka Zadro i Filip Berlengi iz kolektiva JeboTon iz Hrvatske delili su svoje iskustvo o uticaju kolektiva na lokalnu muzičku scenu i izazovima s kojima se suočavaju pri organizaciji koncerata. Luka Zadro je podelio svoje iskustvo kako su se Jeboton i slični kolektivi razvijali kroz zajednički rad, te kako su organizovali događaje i koncerte koji su im pomogli da steknu prepoznatljivost i utiču na lokalnu muzičku scenu. Zadro je naglasio važnost kolektivnog duha i saradnje među umetnicima kao ključne faktore uspeha i opstanka na sceni, što Jeboton čini primarnim primerom kako muzički kolektivi mogu uticati na kreativnost, inovaciju, i podršku među umetnicima. Gosti iz Hrvatske diskutovali su takođe o važnosti decentralizacije muzičkih događaja i pružanja prilika muzičarima izvan velikih gradova.

Posebna pažnja posvećena je značaju medija u promociji muzičkih kolektiva i njihovog rada. Učesnici su se složili da je podrška medija ključna za širenje uticaja lokalnih scena i kolektiva na širu javnost.

Panel „Generacijski muzičko-stilski kolektivi: iskustva i lekcije“ pružio je dragocene uvide o tome kako kolektivi mogu doprineti muzičkoj sceni kroz zajedništvo, saradnju i međusobnu podršku, istovremeno promovišući muzičke stilove i generacijske identitete. Razmena iskustava među članovima kolektiva i saradnja sa medijima istaknuti su kao ključni elementi za razvoj i očuvanje bogate i raznolike muzičke kulture.

#Kontakt24: Kako danas izgleda promocija mladih alternativnih izvođača u Srbiji
#Kontakt24: Relacije izmedju muzičara i realizacije koncerata

Podeli sa prijateljima