Nova regionalna inicijativa NEV FACES 2023 je po prvi put odabrala deset perspektivnih mladih muzičkih profesionalaca (mlađih od 30 godina) koji su aktivno uključeni u muzičku industriju regiona bivše Jugoslavije. Odabranih deset su već ostvarili veliki uticaj u svom lokalnom i širem muzičkom okruženju i veoma su motivisani u svom radu, koji već daje rezultate.
Otvorenim pozivom, na koji je pristiglo više od 100 prijava, festivali i konferencije Kontakt (Srbija), MENT Ljubljana (Slovenija), SHIP (Hrvatska) i PIN Music Conference (Severna Makedonija) imaju za cilj da podstaknu mlade profesionalce, koji su presudni za rast regionalne muzičke scene.
,,Nadamo se da će inicijativa NEW FACES postati godišnja manifestacija. Nudeći mladim ljudima priliku da dalje razvijaju svoja znanja i veštine, dajemo smisao i svom radu. Često zaboravljamo da muzičku scenu ne čine samo izvođači, već i mnogi drugi koji marljivo rade iza kulisa. To uključuje promotere događaja, novinare, izdavače, menadžere i mnoge druge često skrivene protagoniste muzičkog biznisa“, kažu regionalni partneri koji su se udružili kako bi odabrali deset najperspektivnijih muzičkih porofesionalaca mlađih od 30 godina.

Deset odabranih mladih muzičkih profesionalaca dobiće ulaznice za regionalne konferencije i festivale, pristup onlajn bazama podataka delegata, kao i pokrivene troškove putovanja i smeštaja na partnerskim konferencijama u inostranstvu.

NEW FACES 2023 su:
Dino Grgurić (promoter koncerata; Velvet Festival ; HR)
Erik Omeragikj (dizajner svetla i zvuka, scenski menadžer; MK)
Lana Bauman (promoter koncerata; SLO)
Luka Zadro (menadžer, bokking agent, promoter koncerata; HR)
Monika Gava (producentkinja; RS)
Nela Pešovska (booking agent; MK)
Nik Drozg (promoter koncerata; SLO)
Rastko Tomić (muzički novinar, urednik; RS)
Stanislav Drča (kustos, promoter koncerata, producent; RS)
Tena Šarčević (muzička novinarka, urednica; HR)

MONIKA GAVA (producentkinja: Krokodil studio, RS)
Monika je apsolvent na Filozofskom fakultetu u oblasti obrazovanja odraslih i razvoja ljudskih resursa. Radeći u Krokodil studiju, izdavačkoj i produkcijskoj kući iz Pančeva, stiče iskustvo u svetu muzičke industrije kao kancelarijski menadžer, PR, booker i referent za digitalnu distribuciju. Ima iskustva u radu sa raznim udruženjima i nevladinim organizacijama u oblasti neformalnog obrazovanja, kao i u organizaciji i koordinaciji raznih događaja, muzičkih i ekoloških festivala i međunarodnih radnih kampova.

RASTKO TOMIĆ (osnivač i glavni urednik: Highwaystar Magazine, RS)
Rastko Tomić je 2019. godine osnovao kulturno-muzički časopis  Highwaystar Magazine. Kroz web portal, koji se svrstava među popularnije u Srbiji, prati širok spektar muzičkih dešavanja. Prve koncerte organizovao je 2021. godine u Beogradu i godinu dana kasnije u Valjevu. Tako se upoznao sa organizacijom i promocijom muzičkih manifestacija u Srbiji. Prošle godine je organizovao prvi  Highwaystar Fest u Valjevu, koji planira da nastavi da radi u narednom periodu.

STANISLAV DRČA (kustos, promoter koncerata, producent: Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022, KC Lab; RS)
Stanislav je u kustoske, menadžerske i produkcijske vode počeo uronio tek pre nekoliko godina kada je sa kolegom sa Akademije umetnosti u Novom Sadu dobio priliku da osnuje samostalni kulturni centar u modernističkoj vili u Novom Sadu, danas poznat kao Kulturni centar LAB (KC Lab). Njegova umetnička praksa ubrzo je počela da se prebacuje na kuriranje izložbi i drugih dešavanja kao što su koncerti, hibridni događaji, rezidencijalni programi umetnika… Nema formalno obrazovanja iz oblasti produkcije i menadžmenta, sve je učio u hodu.

NELA PEŠOVSKA ( (booking agent: PIN Music Conference, Taksirat, D Fest; MK)
Ako pitate Neline roditelje čime se bavi, verovatno će reći: „Ne znamo, nešto sa muzikom“. Ako pitate njene prijatelje, oni će vam odgovoriti: „Daje nam besplatne ulaznice za koncerte“. Istina je da je Nela nakon nekoliko godina u IT sektoru i trenutka eureke usred pandemije ušla u muzičku industriju. Sada bukira umetnike i radi na najvećim festivalima u Makedoniji (Taksirat, D Festival, PIN Music Conference).

DINO GRGURIĆ (promotor koncerta: Velvet Festival, HR)
Za muziku se zanima od 12 godin i smatraju ga hodajućom muzičkom enciklopedijom. Dino je prvi koncert organizovao sa 16 godina. Suosnivač je i umetnički direktor Velvet festivala koji je na ostrvo Krk doveo više od 200 inrenacionalnih izvođača. Neguje i osnažuje mediteransku kulturu pre svega, a ostvario je i mnoge multidisciplinarne saradnje i učestvovao je u organizaciji događaja širom Evrope.

ERIK OMERAGIKJ (dizajner svetla, tehničar, stage manager: MKC, MK)
Erik Omeragikj je muzičar, dizajner svetla, tehničar i stage manager. Od decembra 2017. godine radi u Omladinskom kulturnom centru u Skoplju kao dizajner svetla. Inspirisan muzikom, putovao je i kao izvođač i kao tehničar za rasvetu i stage manager, kako po Severnoj Makedoniji tako i po Evropi. Tokom svog mandata tehničara rasvete/stage managera, imao je priliku da radi sa mnogim planetarno uspešnim bendovima. Sa više od 50 pozorišnih predstava i 300 koncerata, imao je priliku da ostavi trag na renomiranim festivalima u Makedoniji, kao što su Zdravo Mladi, D festival, Skopski džez festival, Street Mode festival i Ekit festival.

LANA BAUMAN (promoter koncerata: Lacha, SLO)
Lana Bauman je izvršna producentkinja Lache, kompanije posvećene radu sa perspektivnim umetnicima. Osnovana 2020. godine, Lacha je već organizovala više od deset mini festivala, uključujući koncerte i jam session-e, i sarađivala je sa nekim od vodećih mariborskih kulturnih institucija u koprodukciji najvećih gradskih festivala i događaja. Učestvujući u organizaciji događaja i okupljajući umetnike, publiku i organizatore, Lana pomaže u negovanju živahne i napredne muzičke zajednice u Mariboru.

LUKA ZADRO (menadžer, booking agent, promoter koncerata: YEM, HR)
Luka Zadro je jedan od zupčanika u mašini lokalne i regionalne muzičke industrije. Svoju amatersko-profesionalnu karijeru započeo je kao organizator koncerata u KSETu i za to vreme je organizovao razne programe i koncerte, sve više se angažujući na alternativnoj sceni. Po završetku studija, Luka je nastavio svoj put u muzičkoj industriji radeći podjednako u promoterskim agencijama, kao menadžer bendova, i u muzičkom  izdavaštvu. Trenutno sarađuje sa bendovima kao što su Porto Morto, Nemanja i Prazna Lepinja.

NIK DROZG (promotor koncerAta: Kino Šiška, Channel Zero; SLO)
Nik je samostalni promoter koncerata, koji prvenstveno radi u kulturnom centru Kino Šiška i klubu Channel Zero. Radio je kao muzički novinar na Radiju Študent od 2014. godine. Specijalizovan je za događaje i organizaciju velikih koncerata poput onog organizovanog povodom 50. godišnjice radija, kao i dva izdanja Treska, festivala nezavisnih izdavačkih kuća. 2023. godine organizovao je prvi regionalni festival i konferenciju malih muzičkih prostora SUBSTRAT powered bi EEnlarge Europe. Redovni je gost međunarodnih festivala za muzičke profesionalce, drži kurseve o muzičkom biznisu na United POP akademiji u Ljubljani, a sa svojim bendom Linch je dosta svirao i po Sloveniji i po ostatku Evrope.

TENA ŠARČEVIĆ (muzička novinarka / urednica glazba.hr; HR)
Tena je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Novinarsku karijeru započela je radeći za jedan od vodećih dnevnih listova, za Jutarnji list, gde je pre svega pratila pop kulturu, stil života i društvene pojave, sa značajnim fokusom na muziku. Tena je imala i kolumnu posvećenu elektronskoj muzici u časopisu Svijet kulture. Godine 2020. osvojila je nagradu za najbolju reportažu na festivalu reportaže Fra Ma Fu za članak o razornim zemljotresima u Hrvatskoj. Radi kao urednica i novinarka za Glazba.hr, jedinu hrvatsku muzičku platformu koja pokriva muziku svih žanrova, stilova i oblika.

POZNATE SU SVE PROGRAMSKE CELINE INTERAKTIVNE IZLOŽBE POSVEĆENE MITRU SUBOTIĆU SUBI SUBAsoba na sedmom Kontaktu, od 21. do 25. marta
OTVARANJEM SUBASOBE NAJAVLJEN JE I POČETAK SEDME KONTAKT KONFERENCIJE, SHOWCASE-A I FESTIVALA Beograd, od 23. do 25. marta

Podeli sa prijateljima