Miron Hauser diplomirao je jazz trombon na Akademiji za muziku i primenjene umetnosti u Gracu 2011. u klasi Eda Neumeistera, nakon čega je 2015. magistrirao na Konzervatorijumu Giuseppe Tartini u Trstu. Tokom školovanja u Gracu učestvuje širom Europe na seminarima i radionicama istaknutih jazz muzičara i pedagoga: Bob Brookmeyer, Nils Wogram, Rick Margitza, Bart van Lier, Eric van Lier, Hein Van de Geyn, Glenn Ferris, Jerry Bergonzi, Phil Abraham, John Thomas, Miguel Zenón i mnogi drugi.

Prve dodire sa jazzom ostvario je mnogo pre formalnog obrazovanja, kao član Jazz orkestra Hrvatske muzičke omladine (od 2004. do 2012.) u sklopu kojeg ostvaruje saradnju sa uglednim muzičarima svetske džez scene: Deborah Carter, Juan Garcia-Herreros, Andreas Haderer, Donny McCaslin, Kokan Dimusevski, Karolina Strassmayer, Toshiko Akiyoshi, Sherisse Rogers, Renée Manning, Cubismo, Joseph Bowie, Pete McGuinness, John Thomas, Mark Feldman, John Hollenbeck, Refuge Trio, Dave Liebman, Luis Bonilla, Dena DeRose, Lasse Lindgren, Peter Erskine, Jim McNeely, Deborah Brown, Jonas Knutsson, Michael Philip Mossman, Don Menza, Man Sound, Miljenko Prohaska, Yellowjackets, Randy Brecker, Peter Herbolzheimer, Kristina Oberžan, Gustavo Bergalli, Victor Villena, Bob Mintzer i drugi.

Od 2011. stalni je član Jazz orkestra Hrvatske radio televizije, pa je imao priliku da svira sa eminentnim svetskim jazz muzičarima. Kao član Udruženja jazz muzičara Istre, jedan je od osnivača i inicijatora Jazzistra orkestra.  Obzirom na zanimanje za latino muziku, Miron Hauser član je slovensko-kubanskog sastava Los Señores, povremeni gost hrvatskog latino sastava Cubismo, a svirao je i s trenutno najpopularnijom kubanskom salsa grupom Maykel Blanco y su salsa mayor. Od 2011. do 2016. bio je stalni član pop-sastava Jinx. Osim Jinxa, sarađivao je s nizom hrvatskih pop-muzičara, među kojima su Oliver Dragojević, Nina Badrić, Natali Dizdar i Gibonni. Od osnivanja ansambla do 2019. bio je član jazz seksteta B’s Funstallation u kojem se predstavlja kao tenor-trombonist, kompozitor i aranžer. Sastav je 2015. snimio svoj prvi nosač zvuka s autorskom muzikom članova ansambla te bio nominovan za hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji jazz albuma. Miron Hauser trostruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske muzičke unije za najboljeg jazz trombonistu (2015., 2018. i 2019.).

Godine 2016. imao je autorsku veče u sklopu koncertne sezone Jazz orkestra HRT-a pod nazivom Tu fragancia, predstavljajući se publici kao kompozitor, dirigent i trombonista. Isti je program nakon toga izveden s Big bendom RTV Slovenija u Ljubljani i Puli, a s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije još jednom u Zagrebu, zatim Zadru i Koprivnici, te na Međunarodnom festivalu radijskih orkestara RadiRo u Bukureštu (2018.). Od 2018. Godine stalni je član salsa grupe FiloSofia u kojoj deluje kao trombonista, aranžer, kompozitor i pevač.

Od sezone 2019./2020. umetnički je direktor Jazz orkestra HRT-a.