Rođen u Beogradu. Srednje muzičko obrazovanje završio u Muzičkoj školi „Mokranjac“, a od 1992. do 1998. godine se školovao u „Centralnoj srednjoj specijalnoj muzičkoj školi, pod patronatom Državnog konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi“.

Tokom 1998. upisuje studije na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu muzike u Antverpenu (Belgija), gde je 2006. godine magistrirao. Dragutin Mladenović je 2007. godine magistrirao i na Odseku za savremenu muziku, kod profesora Mihaila Bezverghnog, na Kraljevskom Flamanskom konzervatorijumu muzike u Gentu (Belgija). Takođe je 2010. godine završio i Specijalističke studije na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Uroša Pešića.

Kao solista ili član kamernih ansambala, nastupao je u Srbiji, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, Nemačkoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Americi… Snimio je nekoliko kompakt diskova kamerne muzike.

Od 2007. godine zaposlen je kao profesor violine u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Za 17 godina rada u ovoj prestižnoj ustanovi, sa svojim đacima je osvojio preko 130 nagrada na Republičkim takmičenjima, festivalima, kao i nagrade na renomiranim međunarodnim festivalima.

Od 2010. godine predsednik je MUZIKUS-a, Udruženja za širenje i podsticaj muzičke kulture u Srbiji i umetnički direktor ARLEMM art festivala.