2019, Vesti

Kako voditi uspešan festival?

Na Kontaktu 2019 ove godine biće predstavljen bogat i uzbudljiv konferencijski program, na kojem će učestvovati predstavnici najvećih i najznačajnijih muzičkih festivala iz regiona, predstavnici institucija, muzičkih kuća, menadžera i ostalih muzičkih radnika. Konferencijski deo Kontakat održava se svakog dana u Marsh Open Spaceu.

Jedan od značajnijih panela biće gostujuće predavanje Darka Brleka, generalnog i umetničkog direktora Ljubljanskog festivala koji će u četvrtak, 21.03. imati predavanje na temu Kako voditi uspešan festival. Predavanje počinje u 11.30 časova.

Darko Brlek je postao najmlađi direktor Opere i baleta Slovenačkog narodnog pozorišta u Ljubljani, koji je na tu poziciju došao 1991. godine. Godinu dana kasnije postao je najmlađi umetnički direktor Ljubljanskog festivala, da bi nakon toga, 1995. godine, postao izvršni direktor najvažnijeg kulturnog festivala u Sloveniji. Osim dugogodišnjeg upravljanja Ljubljanskim festivalom, Brlek je obavljao i dužnosti u drugim slovenačkim kulturnim institucijama. Bio je među osnivačima Kulturne komore Slovenije i bio je predsedavajući Veća za kulturu Vlade Republike Slovenije.

Trenutno je predsednik Stručnog veća Slovenačkog narodnog pozorišta Maribor i član veća Avditorija Portorož.

Nakon što je 1997. postao potpredsednik Evropske asocijacije festivala (EFA) na predsedničkom mestu te organizacije bio je od 2005. do 2017. godine. Brlek je i predsednik Festivalske akademije, inicijativa Evropske asocijacije festivala (EFA) za mlade menadžere festivala i počasni član.

Darko Brlek dobitnik je i brojnih drugih nagrada, uključujući Nagradu Betteth za umetnička dostignuća i Nagradu Župančič, koja je najveća nagrada Grada Ljubljane za izuzetnu kreaciju u oblasti umetnosti i kulture.

Darko Brlek je 4. jula 2018. godine primio prestižnu državnu nagradu Predsednika Republike Slovenije – Red za zasluge, za doprinos slovenačkoj kulturi i zaslugama za programsku izvrsnost i međunarodno priznanje kulturnih i umetničkih događaja. Brlek je još uvek aktivan kao koncertni klarinetista i redovno nastupa na pozornicama širom sveta.

Više informacija možete naći na sajtu www.kontakt.org.rs.