2019, Vesti

Izložba Mixtape

Kontak 2019 zvanično otvara izložba Vesne Pavlović – „Mixtape“. Izložba će biti otvorena u sredu 20. marta u prostoru Marsh Open Space sa početkom u 19 časova.
MixTape je audio kaseta nastala 2018. godine kao rezultat saradnje umetnice Vesne Pavlović, grupe nešvilskih muzičara i producenta Loney John Hutchins-a (Cleft Music)
MixTape predstavlja dvanaest obrada pesama muzičara i bendova koje je Vesna Pavlovićfotografisala 1990-tih za muzički časopis Ritamu Beogradu. Grupa muzičara je u Nešvilu pesme obradila na originalnom jeziku, a fonetski transkript sa srpsko-hrvatskog je uradio Vladimir JerićVlidi (Darkwood Dub). Za dizajn omota izdanja bio je zadužen Slavimir Stojanović Futro. EKV, Haustor, Idoli, Partibrejkers, Jarboli, Darkwood Dub, Obojeni program, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Plejboj, Boye, samo su neki od bendova čije hitove je obradila grupa muzičara iz Nešvila…
MixTape projekat je originalno predstavljen 13. oktobra na izložbi u galeriji Zeitgeist u Nešvilu zajedno sa fotografijama koje je Vesna Pavlović snimala ’90-tih u Srbiji. Ova specifična selekcija njenih ranih radova uključuje fotografije sa studentskih protesta 1996-97, angažman sa grupom Škart i dokumentaciju njihovih radio i uličnih performansa, rad sa feminističko-pacifističkom grupom Žene u crnom, radijom B-92, Centrom za kulturnu dekontaminaciju i drugim akterima iz tog perioda.

Crno bele fotografije iz arhiva Vesne Pavlovićnude intiman pogled na javnu sferu viđenu kroz objektiv jedne generacije, a zajedno sa MixTape kasetom ove fotografije proizvode efekat “umreženog sećanja”na individualne i grupne momente protesta u kojima je muzika odigrala važnu ulogu. Kombinujući zvuke protesta sa beogradskih ulica i džinglove tadašnjeg Radija B92 sa obradama pesama iz ex-jugoslovenskog prostora, MixTapepostaje metafora za premotavanje istorije ’90-tih, dok analogni zapis kasete upućuje na obsolentnost istorije i politike tog vremena.