Select Page

Poslednji dan Kontakt konferencija u Elektropioniru rezervisan je za VIS Limunada, uz podršku Ljubičice&Co. iz Pančeva i Bohemija iz Niša!

VIS Limunada neguje savremenu muziku inspirisanu trajnim vrednostima popularne kulture 50-ih i 60-ih godina XX veka, sa posebnim osvrtom na specifičnosti jugoslovenske kulture tog perioda. Okosnica muzičkog i stilskog koncepta VIS-a Limunada je urbana kosmopolitska omladinska kultura izražena muzikom šlagera, rock’n’roll-a, beat-a i soul-a, ovekovečena filmovima poput La Dolce Vita (Italija, 1960) i Ljubav i moda (Jugoslavija, 1961).
VIS Limunada izvodi autorske numere, autorske prepeve kao i domaće i strane numere na srpsko-hrvatskom, engleskom, italijanskom, španskom, francuskom i nemačkom jeziku. Koristeći pažljivo odabrane, autentične muzičke instrumente, kao i elegantne kostime VIS Limunada spaja eleganciju rivijera i festivala sa uzbudljivim ritmom metropola i omladinskih zabava.
Insprišući se tekovinama globalnog tehnološkog, društevnog i kulturnog napretka, nastalog u periodu svetskog preporoda šeste i sedme decenije XX veka, kao i njegovim recidivima na jugoslovenskom prostoru, VIS Limunada bez nostalgije ali sa velikim žarom, nastoji da savremenu publiku inspiriše na pozitivan, kultuvisan i konstruktivan odnos prema izazovima današnjice.
————–
Ljubičice su indi elektropop duo iz Pančeva. Autori i producenti, Stevanović/Stevanović, već gotovo deceniju predstavljaju nezaobilazni deo regionalne alternativne muzičke scene. U tesnoj saradnji sa desetinom vrhunskih muzičara, rasprostranjenih širom Evrope, izvode najrazličitije koncertne eksperimente, od elektro-scenskih spektakala do intimnih akustičnih nastupa.
�Scenski debi njihove muzike osvojio je prvu nagradu na takmičenju bendova Tvoj Zvuk, a već naredne godine proglašeni su za najperspektivniji mladi bend od strane magazina Popboks. Od tada su objavili tri albuma, dva EP izdanja i četiri singla, uz brojne saradnje sa muzičarima širom sveta, i nastupali na gotovo svim većim festivalima u regionu.
�U svom novom projektu grade neobični spoj savremenog i retro zvuka. Moderni bitovi i gitare iz šezdesetih, uz bogat muzički jezik kojim najčešće govore o svakodnevnim temama. U svoj elektronski gruv ubacuju elemente novog talasa, bluza i Tintinabulija.

�Ovaj projekat će premijerno predstaviti na Kontaktu.
————
Bohemija je petočlani sastav iz Niša. Počeo je kao tihi projekat članova raznih bendova, sjedinjeni i predvođeni vizijom Janka Džambasa o nekoj „progresivnoj pop muzici“. Bend se sastajao bez planiranja ikakvih svirki, probi. Pesme su nastajale iz čiste ljubavi prema muzici i iz dosade, naravno. „Nasledili smo ovaj siv svet, na nama je da ga krečimo“. Ponekad humor i zamajavanje ima smisla, kada je svrha istog prosvetljenje. Kroz šalu se može stići do najvećih dubina. Vođen tom stoičkom filozofijom, i rogovima na glavi, uhvatio je ratnike i ratnicu Dinu Abu Mayyaleh (perkusije) Milana Migija Stoiljkovića (bubnjevi), Mihajla Ivanovića(bas) i Pavla Dinića (klavir), da mu pomognu u ratu prosvetljenja.